Rebelution - Courage to Grow

This is a song for those
Who lost their hope
A long a long time ago
I know someday that you will find it somehow
Because you're not too old
To accomplish goals
And all the answers are within your soul
It's up to you, you gotta figure it out
Uh huh

Whether you want love or money
Good fortune or fame
You want a brand new card
You want the world to change
You better take some action right now, oh yes
Because there's nothing in the world that you can't get
So don't fill your life with confusion and regret
You better take some chances right now

Well you can gain the world
But for the price of your soul
Yes I know, well I know, yes I know
You can gain the world for the price of your soul
But I hope you take the road less traveled
And I hope you find the courage to grow
Well I hope you find the courage to grow

So now you're 45
And you realize
Just what you wanna do with your life
Just took some time for you to figure it out
'Cause every one one of us
Has a purpose here
Sometimes it's hidden underneath your fear
Just takes some time for the truth to come out

So whether you want love or money
Good fortune or fame
You want a brand new card
You want the world to change
You better take some action right now, oh yes
Because there's nothing in the world that you can't get
So don't fill your life with confusion and regret
You better take some chances right now

Well you can gain the world
But for the price of your soul
Yes I know, well I know, yes I know
You can gain the world for the price of your soul
But I hope you take the road less traveled
And I hope you find the courage to grow
Well I hope you find the courage to grow

Jeruk Pak Hang?

[ PERJALANAN BISNES JUTAWAN JERUK MADU PAK ALI ]



1. Bermula 6 tahun lepas (2008) oleh Tn. Elias bin Tn Hj Ali.
2. Dari kecil dah mula diasuh berniaga oleh ayahnya Arwah Pak Ali. Pernah berniaga macam-macam. Proses Soya, jual kuih dari rumah ke rumah, dobi, restoran, kedai haiwan belaan (pet) & banyak lagi.
3. Lepas SPM Arwah Pak Ali dah suruh En Elias berniaga. Dikoyaknya sijil En Elias.
4. Kata Pak Ali pada anaknya, nak bergantung apa dengan orang? Bergantung dengan Tuhan.
5. Lepas SPM, Pak Ali bagi modal kepada anak lelaki sulungnya ini untuk berniaga. Jumlah modal, RM15!..
6. Dengan RM15, Pak Ali hantar anaknya untuk jaga bisnes kedai 'pet'nya. Bertahun dia tidur dikedai dengan hanya kerusi malas penemannya.
Kedainya di sebelah Mesjid Sg Nibong Penang, betul-betul sebelah kubur. Hihi..
Kata Pak Ali, pandai-pandailah nak hidup.
7. Lepas En Elias dapat idea bisnes jeruk, Pak Ali setuju dan carikan tapak kilang.
8. Encik Elias tunggu modal dari ayahnya. Tapi ayah dia tak bagi pun. Kata Pak Ali, modal cari sendiri. Jadi dia gadai barang kemas isteri bernilai 30 ribu ringgit.
9. Jeruk Madu Pak Ali banyak bekerjasama dengan FAMA & PERDA.
10. Katanya, bisnes makanan kena bagi orang makan banyak-banyak.
11. Sekarang mempunyai 100 orang pekerja. Pak Ali pesan kurangkan guna mesin.
12. Arwah Pak Ali buta huruf. Tapi tau 5 bahasa.
13. Arwah Pak Ali pesan pada anak-anak, jangan kawan dengan orang kerja kilang. Nanti pandai 2 perkara saja. 1) perempuan 2) motor.
Dia suruh kawan dengan orang bisnes.
14. Kelebihan produk biar dia berkata-kata sendiri.
15. Tindakan perlu cepat.
16. Beliau sangat jaga 2 perkara:
1) Jaga mak ayah (hantar al-fatihah setiap pagi)
2) Jaga guru (hantar al-fatihah setiap pagi).
17. Pesan kepada pekerja, jaga dan sayang kilang macam kilang kita sendiri. Bukan kilang bapak kita. Kalau bapak kita punya nanti buat suka hati, mai tak mai tak kisah. Hehe..
18. Permintaan jeruk 350 tan. Kapasiti 200 tan sebulan.
19. Sales salah satu outletnya di Seberang Jaya RM60 ribu sehari.
20. Jangan bagi sangkut (hutang) dengan orang.
21. Supplier berebut nak hantar barang. Sebab dia bayar cash.
22. Katanya orang berhutang ni ada satu pintu lagi tak lepas.

Ok dah habis...Terima kasih ya semua. Setakat ini perkongsian kami. Semoga kejayaan Jeruk Madu Pak Ali yang baru berusia 6 tahun dapat memberi inspirasi kepada kita semua.

Tahniah En Elias JERUK MADU PAK ALI. Semoga bisnes bertambah kencang dan dapat pasaran lebih meluas ke seluruh dunia. Ameeen.

Indahnya hati dengan beristighfar, berselawat, bersyukur dan bersedekah...

Credit : Anis Chocolate Mois cake
P/s : Boleh dijadikan contoh teladan... nak seribu daya...x nk seribu dalih.. 

Kesian Lelaki?


KESIAN LELAKI ?

sering kite dengar tentang sifat dan
keburukan seorang lelaki dari seorang
wanita ,

bila sebut tentang CURANG ! lelaki .
MAIN KAYU TIGA ! lelaki .
PENIPU ! lelaki . MENCABUL MARUAH !
lelaki . PERAMPAS DARA ! lelaki .


TETAPI ,
para lelaki , kurang bercakap tentang
wanita . seperti wanita post sana . post
sini .
seolah-olah . LELAKI ini terlalu buruk
sifatnya !


MACAM laa ,
wanita itu tidak curang , menipu , main
kayu tiga , perampas hak orang ,pengoda
yang paling handal ! dan sebagainya !


MARAH !
apabila terdengar wanita dicabul
maruahnya ! dirogol ! ditipu oleh
kekasihnya ! WAH ! wanita mula marah !
lelaki ini celaka ! lelaki ini tidak boleh
dipecayai !


INGAT !
lelaki ini bukan nabi dan rasul yang kuat
imannya . yang tinggi akhlaknya . yang
suci sepenuhnya!


LELAKI ini manusia biasa wahai wanita ?
yang mudah tergoda dengan
kecantikanmu .
ada lelaki yang baru ingin berubah ,
lalu kecundang kerana godaan kamu
wanita !


CERITAKAN !
wanita mana yang dirogol ?
wanita mana yang ditipu ?
wanita mana yang daranya dirampas ?


*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-** !!


adakah wanita yang berjubah labuh ?
adakah wanita yang bertudung labuh ?
adakah wanita yang tidak keluar bebas
diwaktu gelap ?
adakah wanita yang taat kepada ibu
bapa ?
adakah wanita yang kuat sifat malunya ?
jarang didengar wanita ini diperkosakan ,
wanita ?


JADI !
jangan keluar kenyataan seperti orang
yang sempit akalnya .
jangan bercakap seperti kamu tidak
kesekolah sebelum ini .
jangan bercakap seperti lelaki itu takut
kepada ahklakmu .


KEMUDIAN !
wanita pandai membalas pula ?
lelaki sepatutnya melindungi wanita .
lelaki sepatutnya memelihara wanita .
lelaki sepatutnya berlembut dengan
wanita .


WAHAI WANITA ?
sebelum lelaki melindungimu !
adakah kamu melindungi auratmu ?
sebelum lelaki memeliharamu !
adakah kamu memelihara ahklakmu ?
sebelum lelaki berlembut denganmu .
adakah kuat sifat malu kamu wanita ?


INGATLAH MUSLIMIN DAN MUSLIMAT ,
SAMA-SAMALAH KITA SALING
MEMBETULKAN KESILAPAN KITA .
SAMA-SAMA MENJAGA AHKLAK KITA .
SAMA-SAMA MENASIHATI .

"SEBAIK-BAIK WANITA ADALAH YANG
TIDAK MEMANDANG DAN TIDAK
DIPANDANG"


P/s : Copy paste dari fb : Amir Ganu

Mulut macam longkang~

Hahaha...

Suka aku mendengar istilah 'mulut macam longkang' nie...

Bila mana seseorang itu tidak berpuas ahti dengan kenyataan seseorang itu, maka dengan secara automatiknya, perkataan ini akan tersembur keluar...

tapi istilah 'mulut macam longkang' nie tidak semestinya kenyataan yang dinyatakan suatu perkataan yang negatif, ikut niat seseorang itu...

Contohnya jika mana ada seseorang itu 'cuba' untuk menegur kesalahan seseorang itu tetapi kenyataannya tidaklah refer kepada orang tersebut, lalu orang tersebut yang terasa, juga akan menyemburkan perkataan 'mulut macam longkang' kepada seseorang itu...heh


Point yang cuba aku nyatakan kat sini,

Biarlah 'mulut macam longkang',

Janji teguran atas kesalahan itu disampaikan...heh


p/s : Jadilah longkang yang tak tersumbat dan jernih airnya kebiruan yang mengalir untuk menyuburi tumbuh-tumbuhan disekelilingnya... : )



Biasa tengok orang makan penyepak?




ni la akibatnya terlebih longkang..hahaha..


p/s ke-2 : Perkara di atas tiada kaitan dengan yang masih hidup mahupun yang mati...bacalah dengan santai... chill out~ (^ _ ^)b












+





Kene lagi...

Suatu hari di pejabat pos

Aku : Bang, sini boleh daftar mengundi tak?

Abg : Bole, sila ambil nombor yea...

Aku : Wokeh...

no 1146 -> kaunter 4

Aku : Kak, saya nak daftar mengundi nie...(sambil beri IC kad)

Kak : (gelak kecil)

Aku : (heran?)

Kak : Kak Mah (bukan nama sebenar), bole daftar mengundi ke?

Kak Mah : Bole la...taip ni ha...*****

Kak : ok...

selepas beberapa minit menunggu~

Kak : ni IC kamu ke?

aku : (heran ?) ye la, hak saya la...

Kak : ok, sila sain sini...

Aku : sini ?

Kak : ye...

Aku : Makaseh gelakkan saya ye...

Kak : Sowii...hehe


p/s : nie mesti takde orang pernah daftar mengundi kat post office nie...kene gelak satu hal...IC aku pun tak caya ka? ish3x...kene lagi aku...haih..nah kau..aku kasi banjir sama itu post office..hahaha~






Pe barang cuti...PIRAAH!!!

Assalamualaikum semua...

Hahaha...seperti tajuk di atas, segala hormatnya saya menceritakan perkara sebenarnya...

cuba eja huruf nie...C.U.T.I. ape bunyinye? Holiday? pandai...haa...ada ape dengan cuti? 

Best? Boring? Penat? MasyOok? siOt?

haha...kalau best dengan boring tu ok lagi...tapi kalau Penat? MasyOok? pelik bunyinye kan...?

haa...itu la korang...meh aku 'explain' cikit..huhu~

Penat : time-time cuti nie la mak bapak korang bole gunakan korang semahu-mahunya...betul tak?

contohnya macam buat kerja rumah, jaga adik (termasuk buang najis bayi), bagi haiwan peliharaan makan macam kucing, ikan, ayam, burung, kambing, lembu dll...

MasyOok : HaHAa...time cuti nie la nak cari duit lebih kan? Buat ape lagi...pegi buat kerja part time la...huhu

dari duk perabih beras mak bapak, baik pegi 'cari beras' kan...nanti boleh belanja family, kawan-kawan...aweks? bole,bole..bole Blah...Agama tak mengajar kita ber'aweks'...cilanat sungguh orang yang bawa budaya ber'aweks' nie dan tuduh orang 'gay' jika tiada aweks...haish...

siOt : perkara nie akan terjadi jika ada kawan-kawan anda yang buat ape-ape program tapi tak ajak anda sekali...

contohnya seperti tak ajak anda bermain sembunyi-sembunyi, bermain masak-masak, berenang gaya katak dll...sudah semestinya dua perkataan akan tertubik atau terterbit dari mulut anda iaitu "siOt punye kawan...tak ajak pun"


moral of the story : Aku nak habaq aku pi jalan-jalan sebenarnye..huhu

ini sebahagian gambar percutian aku ke Langkawi, Penang dan Sungai Petani






nie time mandi di pantai Tengkorak  





                     




                     depan 'berhala' terbesar Langkawi










nak tackel anak 'mat salleh'   








     Michael Yus dengan 'kuda kuningnya'                        



    

1. Hanya ingin sedut udara segar

2. Tetiba pakcik nie pakaikan aku vest...


3. Pakcik tu suruh aku pi main jauh-jauh pulak..haish..


kat bawah nie aku pegi Penang & Sungai Petani dengan member-member Unimap

                                                              

1) kat jambatan Penang                                                             2)Sekitar Pulau                             


  3) Sekitar Pulau

                                    

           4) Di luar bangunan one avenue      

                     

 5) Sekitar Pantai Kerachut

         

6) nie kekawan nublan...kat tapak pesta Penang              

  

 7) Menatang nie lagi menyeramkan dari Solero shot kat Genting

8) Kat The Carnival, taman tema air Sungai Petani, Kedah.


Percutian akan datang adalah ke Labuan pada 17 Dis ini..insha'Allah...

Adakah aku akan menawan kembali gunung Kinabalu ? Tunggu dan lihat...(^ _ ^)

1 Ringgit nilainya sangat besar seperti gambar di atas : )



p/s : kepada kawan-kawan yang tak ke mana tu, jangan jelez ye...hehe~



Qurban

Assalamualaikum~~


Sempena Hari Raya Qurban nie, aku dengan rasminya megorbankan masa untuk mengaktifkan 

blog ini...YAHOO!

Waah...dah bersarang dah blog aku...tapi ada juga orang yang ziarah blog nie...ish..ish..(terharu sat)

Crack..crack..(bunyi jari tengah meletup) mari start bloging semula...ikuzO~


Blog Widget by LinkWithin
;

About Me

My photo
Kangar, Perlis, Malaysia
Assalamualaikum... nama diberi Muhammad Hafiz Bin Hakimi. Dilahirkan pada 3 Muharram 1410 bersamaan 6 Ogos 1989 di Hospital Besar Kajang,selangor. under graduate UKM. Bachelor Of Information Technology (Multimedia)(2008-present) "History doesn't repeat itself but AWAKEN!!!"

About this blog

Bagaimana Kau Merasa Bangga
Akan Dunia Yg Sementara
Bagaimanakah Bila Semua Hilang dan Pergi
Meninggalkan Dirimu

Bagaimanakah Bila Saatnya
Waktu Terhenti Tak Kau Sadari
Masikah Ada Jalan Bagimu Untuk Kembali
Mengulangkan Masa Lalu

Dunia Dipenuhi Dengan Hiasan
Semua dan Segala Yg Ada Akan
Kembali Padanya

Bila Waktu Tlah Memenggil
Teman Sejati Hanyalah Amal
Bila Waktu Telah Terhenti
Teman Sejati Tingallah Sepi