The meaningless of Gold

Salam semua...

Hari nie aku nak cerita cikit pasal emas...

emas yang aku nak cerita ni mungkin tiada makna atau mungkin ada makna...

22-24 jan lepas, USM kampus engineer ada buat Open teakwondo...

dengar je buat kat situ, aku terus je excited nak join...

niat utama aku join sebab nak dapat experience...

niat sampingan pula..hehehe...nak jumpa Alif kawan baik masa kat matrik

Dalam perjalanan tue, budak-budak teakwondo, mostly budak sabah tanya aku, bas lalu

jambatan tak?

aku dengan penuh yakin kata kalau pi USM kampus engineering, jangan harap la bas nak lalu

jambatan...alih-alih bas lalu juga jambatan masuk ke pulau...budak-budak nie punye la

excited...aku pula konpius...kata nak lawan kat kampus engineer...rupa-rupanya bas salah

laluan...takpe la...rezeki diorang la dapat lalu jambatan...huhu~
sampai je usm, kami diberi bilik di blok 3 lembaran...berhadapan dengan blok jaya iaitu blok

perempuan...

aku tengok blok lelaki dengan perempuan tiada pemisah...maksudnya tiada pagar atau penghalang...

so kalau budak laki nak skodeng pun boleh...di blok masing-masing hanya letak sign board

LELAKI DILARANG MASUK dan sebaliknya...

Hai...bahaya la...lelaki perempuan mudah je nak keluar masuk...

First day, iaitu hari jumaat...hari tu just timbang berat je...

so kitaorang bertungkus-lumus pi berjoging untuk kurangkan berat badan supaya dapat masuk

ke dalam kategori berat yang dipilih...

aku jog keliling kampus tue dekat 4 kali...turun la 3 kilo...rasa macam nak pitam je...huu`

masa pi timbang tue, terjumpa budak-budak navy...badan diorang semua mantap-mantap...

risau la kalau-kalau kene lawan dengan diorang...

Lepas timbang berat, kitaorang pi la keluar jejalan...yang muslim pi solat jumaat la...

waktu petang kitaorang buat aktiviti sendiri...so aku pun ambil la kesempatan pi jumpe Alif...

tengah duk sibuk cari blok Alif, tetiba aku terserempak dengan seseorang yang dah lama aku tak

jumpe...jeng..jeng..jeng...aku terjumpe si A...ex lama...hahaha..gurau je...time tu aku

tengah cakap tepon dengan Alif...tetiba aku tergamam bile terjumpa dia...silap aku tak tegur

dia...dia pun blah camtu je...haha

sebelum turun aku dah pakai baju kaler unggu...tapi oleh kerana segan pakai baju tue sebab kat

depan ada tulis 'Harapan Baru Mahasiswa' so aku pun tukar la...alih-alih jumpe dia pakai baju

kaler unggu gak...hampeh tOl..huu~

so aku pun blah la cari blok Alif...

Malam tu pula driver bas bawa kitaorang pi Auto-City...time tue kitaorang ape lagi, belasah kfc

la...timbang berat dah lepas so tak risau la kalu nak makan...



















keesokan harinya, bermula la perlawanan...kami yang amatur tak lawan masa ni..kitaorang

lawan hari ahad..so yang lawan hari sabtu semua senior-senior kitaorang...

senior lelaki semua kecundang...tak dapat emas...ramai yang dapat perak je...

U yang join tournament ni ialah UKM, USM, Uitm pahang, Unikl,MMU n UPNM...

yang open pula navy dari Semporna Sabah, kelab-kelab teakwondo penang dan sekolah-sekolah

di penang...

dalam semua pasukan yang ada, UKM la yang paling ramai penyertaan...masa berbaris, UKM la

yang paling panjang...huhu~
Hari ahad, hari yang dinanti-nantikan...aku dah tak sabar nak masuk gelanggang...

punye la semangat nak lawan...aku yang terlampau excited pi la tengok jadual perlawanan...

lepas tengok, terus aku jadi down...weh takkan nampak aku jog keliling usm sampai 4 kali dah

tak berani nak lawan? mana pegi lawan aku? Aduhai...

first match, Nelson yang lawan...Nelson kecundang...lawannya bijak menunggu peluang...

Hazmin budak palapes pula menang untuk first game tapi kecundang pada game kedua...

dia memang tak bagi can kat musuh masa first game, second game dia dah injured kat kaki...

zu wey pulak menang dalam semua game..so dia dapat emas..tahniah zu wey...
Acap just dapat perak je...tapi dia la star untuk musim kali ni...teknik lawan dia lain dari yang

lain..so ramai yang sorak untuk dia...dia pun dah dapat peminat baru..tahniah acap...huhu~





aku nie asyik cerita pasal orang lain je...aku pula macam mana?

Aku mencari-cari lawan...tapi tiada yang sudi...huu~

sedih aku...masa pi amek medal, sesorang aku je diri atas pentas tue...huu~



Bagi aku, Emas yang aku terima nie mungkin tiada makna atau mungkin ada makna...

tiada makna sebab aku terima dengan tidak berlawan satu pun...

ada makna sebab mungkin emas ni menjadi sebagai pemangkin untuk menaikkan semangat aku

untuk teruskan teakwondo ni dengan memasuki lebih banyak tournament...

sampai sini sahaja cerita emas...sekian...







PC FAIR UKM 09/10






My Artwork...



Salam semua...

Hari nie nak borak pasal artwork...

sem nie aku kena ambil subjek seni lukis & grafik,

so kene la buat benda-benda alah nie..huhu~

First assignment lecturer suruh wat typography...

aku memikir la...camne la nak wat bende-bende alah nie...

nampak susah jer...

ape lagi, aku pun search la kat google...

aku jumpe macam-macam jenis typography...

semua cun-cun...tapi apakan daya, aku nie amatur je...

aku nie sebenarnya banyak idea...tapi tak termampu nak buat je...huhu~

so sebagai amatur, aku pun main buat jer...

Hasilnya seperti di atas...

itu la first production aku yang hampeh kene reject...huhu~

Kata lecturer bende alah tue tak nampak 3D...

so kene wat lain...

aku pun wat la semula...

aku tengok kekawan lain ramai yang wat gambar orang...

so aku pun nak try la wat potrait...

aku pikir nak wat potrait apa ya...hurmm...

kalu wat potrait gambar aku sendiri, ramai yang x kenal aku...

aku nie pun jenis low profile..huhu~

so aku amek la gambar yang orang kompem kenai punyer..huhu~

bawah nie second production aku...

Huh! punye la bangga aku tunjuk kat kekawan sekelas...

aku ingat dengan yang terbaru nie, aku bole hantar terus...

so aku pun menyusahkan kawan sekelas aku...

aku mintak tracing paper kat dia untuk cover kerja aku nie...

kesian kat dia...kerna aku, dia lambat masuk kelas...

aku pun masuk lambat jugak...lambat sebab pi print gambar nih...

aku pun tunjuk la hasil kerja aku nih...

Hurmm...Impressive...but no SKILL...Kua3x

AiyOo...kene reject lagi daa...

lecturer x nak aku guna tool untuk susun perkataan tuh...

dia nak aku susun satu-satu...perghh...memang parah aku...huhu~

dia x kesah aku nak antar time final pun x pe...

janji aku wat ape yang dia nak...HadOi la...huhu~

pape pun aku cuba perbaiki semula...

harap produk seterusnya dia x reject dah..huhu~

Aku rasa sampai sini jer perbualan typography nie...

harap korang komen dan bagi pandangan atau pape tips yang berguna kat amatur macam aku ni..

Sekian...(^_^)







Jangan kasi tumpang sama dia...



Seorang Tok Batin di Bukit Ibam telah membeli sebuah motosikal terpakai. Seperti biasa motorsikal tersebut tidak mempunyai mud-guard, side-mirror malah plate nombor.


Suatu hari Tok Batin ingin pergi ke Pekan. Dengan semangat yang berkobar-kobar Tok Batin mengunggang motor kapcainya melalui denai yang berbengkang-bengkok. Tiba dipertengahan jalan ia telah ditahan oleh seorang anak buahnya.

'Tok, tumpang ke Pekan'

' Boleh, naik di belakang' jawab Tok Batin sambil menunjuk ke belakang.

Sampai di suatu tempat , ada seorang anak buahnya lagi menahan Tok batin.

'Tok, boleh tumpang, kite nak ke Pekan ni'

'Apa salahnye, naiklah di belakang'

Motor pun sampailah ke jalan besar. Ada kira-kira lima kilometer lagi baru sampai ke Pekan. Tok Batin pun memecut motorsikalnya dengan membawa dua orang anakbuahnya di belakang. Hembusan angin yang meniup tiga biji kepala tanpa topi keledar itu membuat perjalanan mereka sangat mengasyikkan.

Tiba di kilometer dua, sekatan jalanraya sedang diadakan. Seorang polis trafik menghulur tangan menahan mereka. Tok Batin dengan muka selamba memecut motornya dengan bertambah laju melepasi sekatan tersebut.

Melihat beberapa kesalahan yang dilakukan oleh Tok Batin,polis trafik terus mengejar beliau. Ia dapat memintas Tok Batin. Tok Batin dengan serta merta memberek motorsikalnya.

'Oi ape ni, nak bunuh kite ke. Berhenti depan kite macam ni. Tenguk belakang kite ade due orang anak buah kite. Kamu takpe le pakai topi keras, yang kite ni kepale togel, kalau jatuh tak ke kite mati.' Marah Tok Batin.

'Pak Cik, kenapa bila saya tahan Pak Cik tak berhenti tadi'

  'Oi, tak ade otak ke, belakang motor kite dah penuh due, tak boleh tumpang lagi lerr... '

JINRA

Salam semua...

Maafkan ku jika entri sebelum ini membuatkan kalian salah faham...

ya...ia tidak hadir pada ku seorg...

ia hadir dalam diri semua org...

'ia' yang cuba aku maksudkan adalah sifat 'KEMALASAN'...

dulu hingga sekarang ia menyelumbungi ku...

aku runsing dengannya...

Aku teringat kembali kata-kata Cikgu Latifah Bee...

Cikgu latifah : "Senang saja untuk kamu mengatasi masalah itu...

cikgu nk promosi satu jenis ubat ni...tapi sebelum itu, kamu semua kene berjanji akan membelinya..."

Pelajar : Kami setuju cikgu!!!

Cikgu Latifah : "Kamu semua kene beli ubat JINRA...ubat ini ternyata amat berkesan untuk

mengatasi masalah kamu itu..."

Pelajar : JINRA? x pernah dengar la cikgu...pahit x cikgu? berapa harganya ?

Cikgu Latifah : "ubat yang pahit la bagus...pada mulanya ia pahit...tapi lama-kelamaan ia

akan bertukar menjadi manis... (^_^)

ubat ni x mahal...tapi kamu kene berusaha mencarinya..."



oleh itu, sama-sama la kita mencarinya...Sekian...




why it's happen to me...

Salam semua...

setiap hari, aku memikirkan ia...

Aku tak tahu apa yg terjadi kpd diri ku...

perasaan aku menjadi begitu rungsing tatkala memikirkan ia...

kenapa ia perlu hadir dalam hidup ku...

mengapa ia melakukan begini kepada diriku...

aku tidak dapat memahami ia...

kerna aku juga tidak memahami diriku...


Contest Baru Pulak

Salam semua...
hari ni aku xtaw nk cerita pe...
Boring-boring aku pun buka la blog classmate aku...
Aku terjumpa contest nie...
ape lagi..aku pun mencuba la nasib...
nie first time aku jOin blog contest...
ntah ape hadiah yang menanti...
aku x kesah pn menang or kalah...
aku cuma nak berkongsi picture nie dengan anda semua... :)

Gambar nie aku tangkap masa pergi demo kat duta mesir...
masa genting gaza kene serang hari tu...
aku tgk kt sekeliling aku semua pak arab..
terasa mcm duk kt negara arab plak..huhu~
pe lg...aku pn shoot la...guna kamera buruk aku tuh..ahaha~
x sangka...cantik jgak gambar aku nie..(puji sendiri...ahaha~ :P)








Virtual Reality in the future...

Last week, in the VR class, my learcturer had ask us a bout VR in the future...

The lectr had give us 1 week to think a bout that...

I have an idea a bout GPS system...

I want to upgrade the GPS map to live video where u can see the road in video...

The update of the video can be download from internet...

But yesterday, lectr had ask me a bout that...

spontaneously i tell her a bout VR in army...

I tell her that the army don't have to go combat in war...

They just use the robot and control them in simulation machine...

I have no idea why i don't explain to her a bout the GPS where i have already think last week..huhu~ :P

Maybe bcoz I'm watching the avatar movie last sunday where the hero was control the avatar by machine...

This is the video where the VR is used in the game...it is quit interesting to play...

I want to buy it...but the game console and the game are quit expensive...

Maybe I have to wait a little more to get the price down...huhu~

Please enjoy the video... (^_^)

ENTER

Blog Widget by LinkWithin
;

About Me

My photo
Kangar, Perlis, Malaysia
Assalamualaikum... nama diberi Muhammad Hafiz Bin Hakimi. Dilahirkan pada 3 Muharram 1410 bersamaan 6 Ogos 1989 di Hospital Besar Kajang,selangor. under graduate UKM. Bachelor Of Information Technology (Multimedia)(2008-present) "History doesn't repeat itself but AWAKEN!!!"

About this blog

Bagaimana Kau Merasa Bangga
Akan Dunia Yg Sementara
Bagaimanakah Bila Semua Hilang dan Pergi
Meninggalkan Dirimu

Bagaimanakah Bila Saatnya
Waktu Terhenti Tak Kau Sadari
Masikah Ada Jalan Bagimu Untuk Kembali
Mengulangkan Masa Lalu

Dunia Dipenuhi Dengan Hiasan
Semua dan Segala Yg Ada Akan
Kembali Padanya

Bila Waktu Tlah Memenggil
Teman Sejati Hanyalah Amal
Bila Waktu Telah Terhenti
Teman Sejati Tingallah Sepi